Avatar photo

“Geschiedenis citaten”

A work by

Welk geschiedenis citaat moet je herkouwen om je mede 11 jarige te overtuigen een andere bijnaam dan rasta of neger te gebruiken?

Hoe hoor je te reageren wanneer je docent jou ff uitlegt dat jou inkapabel zijn toch echt in je genen zit?Shoutout juf Marga, jou stem zit nogsteeds echt in mijn hoofd gegrift. En wat als je een spek en bonen stage loopt, want koffie rondes bij de oudjes klinkt veel leuker dan zweten in de gym les… Wat zeg je dan op de vraag “Spreek jij nederlands?”, behalve wat gegiegel en “ja tuurlijk man, ik kom uit Amsterdam”

Want als het ging om voor mij maar verwarrende situaties, herkende ik vaak de oorzaak niet. En als ik wel een link legde met hun woorden, en mijn complextie, dan was de oplossing nog ver te zoeken. Ik lette echt op bij geschiedenis les maar moest mijn ouders vragen wat er niet benoemd werd in de boeken.

Juiste reacties op idiote interacties zijn mij aangeleerd door veelste vaak in de “Het was maar een grapje” te trappen. Want ga jij het zwarte kind in de klas ff voorkauwen dat een deel van de wereld hun vanaf dag een gewoon niet mag? Nee dat laat je aan de ouders, en een ieder die nog luid haten mag..

Er is zo veel veranderd, representatie langzaam net ff wat minder moeilijk te zoeken,
maar dankzij paplepels en flauwe grappen, blijven wij toch achter met een nieuwe generatie van oud-doeners

Mijn ouders, zijn als Nederlanders in Suriname geboren. Binnen hun levens jaren zijn de legale tie’s verdolven,
en tijdens mijn levens jaren zie ik deel van de boosdoeners van hun stenen pedestool worden getrokken.

Mijn familie, het deel wat in su woont, leeft nog met de consequentie van de Nederlandse vloot

Want mijn Su is leeggeplukt, en Nederland geeft enkel een geforceerde excuus terug

Een uit de wc gefiste pleister, een liefdeloze luchtkus op een derdegraads brandwond want je moet wel wat empathie tonen, als de camera steeds op jou komt Een “Ik was het niet hoor”, “Ik geniet wel van de consequenties en hou ze zolang als kan in steen, maar ik was t nie die jou land persoonlijk leegroofde”

Ik weet niet meer hoe oud ik was toen ik voor het eerst hoorde dat ik voor veel mensen altijd laatste keus zou zijn. Dat ik het tegendeel moest bewijzen terwijl mijn witte te vergelijke gewoon mochten zijn. De vastgesleten redeneringen dat wij nou eenmaal harder moeten strijden om toch steeds hopelijk net aan laatste plaats te blijven. Feit blijft, wij staat 6 achter op de sistemen, en ik snap echt wel de oorzaak en de noodzaak van deze statement, en je mag het wishfull thinking noemen,

maar als ik kijk naar mijn voorouders

als ik kijk naar mijn ouders

en alles wat hun voor ons wiste te veranderen, is t toch echt maar n kwestie van tijd tot deze sistemen worden herschreven

want als een ding in mijn bloedlijn allang is bewezen, is het dat we altijd nog de hoop tussen de slecht gedocumenteerde zinnen weten te lezen.